Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

Pentru o valorificare strategică a banilor economisiți prin eficiența energetică

Experții proiectului CCLISED și societatea civilă locală din Cantemir studiază subiectul utilizării banilor economisiți de grădinițe și școli, în urma realizării măsurilor de eficiență energetică.

În cadrul unei sesiuni de discuții publice, desfășurate la 22 februarie 2021, cu participarea managerilor mai multor instituții de învățământ și de proiect, din diverse localități, s-a constatat că modul de utilizare/valorificare a resurselor nu este identică. Iar un rol important îl are schema de finanțare a instituțiilor educaționale, care diferă în funcție de statutul acestora.

În plus, există și trebuie eliminate o serie de bariere la nivel administrativ local. Echipa de proiect a anunțat că pentru o abordare corectă va fi implicat și un jurist.

Ulterior, va fi demarată o campanie de advocacy, cu scopul de a asigura ca banii economisiți prin măsurile de eficiență energetică pot fi valorificați strategic de instituțiile educaționale.

AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energia durabilă în or. Cantemir (CCLISED)”, în parteneriat cu Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale „CONTACT-Cahul”.