Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

Premieră în învățămînt, management energetic pentru elevi

În premieră pentru Republica Moldova dar posibil și la scară Europeană, elevii din orașul Cantemir au început orele de Management Energetic cu activități aplicative de laborator în domeniul Auditului Energetic.

Liceul Dimitrie Cantemir și Gimnaziul "Mihai Eminescu" au fost echipate, cu susținerea UNDP Moldova, cu instrumente performante și profesioniste necesare pentru orele de Management Energetic. De asemenea, au fost elaborate programele de predare și materialele didactice necesare pentru desfășurarea orelor de Management Energetic care au fost pilotate săptămîna aceasta.

Echipamente, materialele didactice și orele demonstrative au fost realizate în cadrul proiectului Soluții Inteligente de Energie pentru Orașul Eco – SIEORE. Proiectul este finanțat cu susținerea Programul de Granturi Mici (SGP) din cadrul Fondului Global pentru Mediu al PNUD și implementat de Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER) în parteneriat cu Primaria Cantemir.

Experții AEER au elaborat și completat 6 Truse de instrumente pentru Auditul Energetic, 2 au fost puse la dispoziția profesorilor iar patru sînt pentru elevi. Trusele conțin instrumente profesioniste cum ar fi: - un Pirometru cu ajutorul căruia temperatura poate fi măsurată de la distanță, - un Higrometru cu care poate fi măsurată umiditatea aerului dintr-o încăpere - un Anemometru pentru stabilirea vitezei vîntului sau a maselor de aer în interiorul clădirilor. - un Luxmetru pentru măsurarea nivelului de iluminare - un Wattmetru care poate măsura exact cîtă energie consumă un aparat electric.

Trusele conțin și alte instrumente utile pentru un viitor specialist în Managementul Energetic.

De asemenea, au fost elaborate și programele de studiu și materialele didactice necesare care includ fișe de laborator în care elevii înregistrează rezultatul măsurărilor și concluziile personale cu privire la eficiența energetică.

Aceste lucrări reprezintă o contribuție suplimentară valoroasă la ambițiosul proiect al UE: ”Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului CoM-DeP – „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative” în care participă 4 instituții educaționale din Cantemir (liceul ”Dimitrie Cantemir”, gimnaziul ”Mihai Eminescu” și 2 grădinițe).
Citește și