Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

Continuă modernizarea termică a instituțiilor de învățământ din orașul Cantemir, cu sprijinul UE

În cele patru clădiri educaționale din Cantemir (Liceul „D. Cantemir”, Gimnaziul „M. Eminescu”, Grădinița nr. 1 și nr. 2), au început lucrările de modernizare și automatizare a sistemelor de încălzire prin instalarea unor noi Puncte Termice Individuale (PTI).

PTI este un complex de pompe, schimbătoare de căldură, senzori care sunt instalați în subsolul unei clădiri și care funcționează automat. Principiul de funcționare constă în faptul că reglează parametrii agentului termic (temperatura), în funcție de temperatura aerului exterior și asigură prepararea apei calde. În plus, este echipat cu un contor separat de energie termică și contor de apă, ceea ce face posibilă urmărirea și monitorizarea costurilor încălzirii clădirii.

Punctele Termice Individuale, în combinație cu izolarea termică a clădirilor, care a fost deja realizată în cadrul acestui proiect, are ca scop creșterea procentului economisirii energiei în clădirile de învățământ. În general, se preconizează diminuarea facturii la energia termică cu până la 40-50%. Lucrările sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB” şi contribuție din sursele Consiliului orășenesc Cantemir.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”.

Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învățământ din Cantemir, folosind un set de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare etc.
Citește și