Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

LUMINĂ ACUM – BANII MAI TÎRZIU

Primul Contract în vederea modernizării sistemului de iluminat intern cu elementele contractului de performanță energetică (CPE) a fost semnat cu Liceul Teoretic "Gratiesti" în cadrul proiectului finanțat parțial de PNUD Greencitylab: “Fast Track Challenge Program”.

Pentru implementarea acestui contract a fost creat un parteneriat intre sectorul privat si societății civile reprezentat de LED Market Moldova (producătorul corpurilor iluminat LED), Asociația Obștească Alliance for Energy Efficiency and Renewables și Galicus SRL (instalatorul echipamentului) care in comun va presta serviciile energetice in instituția educațională selectată pentru acest proiect.

👉Presupune că în cadrul contractului vor fi instalate mai mult de 230 corpuri de iluminat cu LED combinate cu tehnologia de control, care permite interacțiunea versatilă și profesională cu toate corpurile de iluminat din zona iluminată.

‼Trebuie remarcat faptul că Beneficiarul - instituția educațională in cazul contractului de performanță energetică nu trebuie să plătească imediat pentru echipamentul de iluminat instalat în cadrul acestui proiect. Suma totală a investițiilor va fi achitată în rate pe un termen până la 3 ani.
Conform metodologiei CPE, Beneficiarul trebuie să acopere costurile din economiile obținute din activitățile proiectului pe o anumită perioadă de timp. Iar in realitate după Studiu de Fuzibilitate a sistemului de iluminat existent in clădirea LT Gratiesti, valorile gradului de iluminare in clasele, holuri, spațiile auxiliare etc. sunt cu mult sub nivelul valorilor normative, fapt ce impune măsuri suplimentare care măresc substanțial perioada de recuperare din economii. Deacea Contractul nu are o formă clasică unui proiect CPE, iar beneficiul indirect nemonetar va constitui îmbunătățirea gradului de confort a spațiilor edificiului și respectiv gradul de calitate a activităților desfășurate în edificiu, și sănătatea copiilor.

💥Ca rezultat pentru acest proiect au fost elaborate cerințele tehnice minime pentru sistemele de iluminat interior care utilizează corpuri de iluminat cu LED pentru instituțiile de învățământ (școli) in conformitate cu normele stabilite in Standardele pentru Republica Moldova (NCM C.04.02:2017 Exigențe funcționale. Iluminatul natural și artificial) si cele bune practice din UE.

💡💡💡Sursele financiare rambursate Implementatorului vor fi utilizate mai departe pentru crearea unui Fond Rotativ pentru realizarea proiectelor de eficiență energetică (în special pentru modernizarea sistemelor de iluminat a entităților publice).LUMINĂ ACUM – BANII MAI TÎRZIU, DIN CONTUL ECONOMIILOR
Citește și