Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

O soluție simplă, dar cu efect mare! Lumina zilei a pătruns pe coridorul Gimnaziului „M. Eminescu” din Cantemir!

În timpul lucrărilor de izolare a acoperișului plat al clădirii Gimnaziului „Mihai Eminescu”, echipa proiectului UE CanTREB a observat că pe acoperișul Gimnaziului sunt ferestre, care de mulți ani stăteau nefolosite, înfundate cu resturi și acoperite cu foi de ardezie.

Aflând despre acest lucru, experții proiectului au luat măsuri pentru a le curăța și reface, folosind materiale moderne - policarbonat rezistent la acțiunea razelor UV. Două straturi de policarbonat în partea de sus și de jos a ferestrei creează o pernă de aer termic între ele, care acționează perfect ca un izolator termic cu o grosime de aproximativ 1 m.

Datorită acestei soluții ieftine, dar eficiente, coridorul, o sală de clasă și sala de gimnastică nu mai au nevoie de iluminat în timpul zilei. Anterior, în aceste spații stătea întotdeauna lumină aprinsă. Astfel, a fost rezolvată atât o problemă estetică, cât și una economică – un mod simplu de a economisi energie, folosind lumina zilei.

Lucrările sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB” şi contribuție din sursele Consiliului Raional Cantemir.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învățământ din Cantemir, folosind un set de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare etc.
Citește și