Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

+(373) 022 – 20 00 90;

aeer@aeer.md

Mun.Chișinău, Republica Moldova

str. Serghei Lazo 40, of.701, et. 7, MD-2004

Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

Abilităm micii cetățeni din or. Cantemir să devină consumatori responsabili de energie

Împreună cu managerul energetic al Consiliului Raional Cantemir, ei au vizitat punctele de măsurare a energiei electrice, energiei termice și apei calde menajere.

Pe durata lecției practice, elevii au învățat "a citi" contorul, au analizat factura pentru energia consumată, au atras atenția la plata pentru energia electrică.

Unul dintre obiective a fost vizitarea noilor instalații, realizate în cadrul proiectului UE "Convenția Primarilor. Proiecte Demonstrative" - punctele termice individuale, care se află în subsolul fiecărei instituții. Experiența a fost una inedită, mai ales că la subsol ei chiar nu fuseseră niciodată.

De asemenea, elevii au aflat despre energia verde - solară -, care este generată de instituțiile lor de învățământ, datorită panourilor fotovoltaice instalate. Tinerii au observat datele de pe ecranele instalate în holuri, care afișează în timp real energia generată și beneficiile în reduceri de CO2 produse prin această instalație.

Dl Valeriu Gandrabur, managerul energetic din Cantemir, le-a povestit despre profesia de manager energetic, a dat recomandări cu privire la metodele de monitorizare a datelor și de analiză a consumului energiei.

Elevii au spus cu entuziasm că vor ține jurnale online și vor îndeplini exer­cițiile pentru acasă, pen­tru a deveni consumatori responsabili.

***
AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energia durabilă în or. Cantemir (CCLISED)”, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale „CONTACT-Cahul”.

 
Citește și